de dirigent

Béni Csillag (1976) begon zijn muzikale opleiding op zesjarige leeftijd met vioollessen. Na verschillende instrumenten bespeeld te hebben, begon hij in 1995 aan zijn studie koor- en orkestdirectie aan de Liszt Ferenc Academie in Boedapest. Naast deze hoofdvakken studeerde Béni tevens muziektheorie en schoolmuziek. Tijdens zijn studie leidde hij onder andere de opera-afdeling met producties van Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea en Mozarts Le Nozze di Figaro. Tevens was hij assistent van Peter Oberfrank waarmee hij samen Puccini’s Il Trittico met het Nationaal Theater in Szeged uitvoerde. In 2001 rondde hij zijn studie af.

In 2003 was Béni Csillag geselecteerd voor de Eric Ericson Masterclass in Haarlem. Deze stond onder leiding van Hartmut Haenchen en Uwe Gronostay. Een week lang werkte Béni met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. In juni 2007 werd hij opnieuw geselecteerd, deze keer waren de docenten Simon Halsey en Robert Sund. In 2004 assisteerde hij Toñu Kaljuste in Vigevano (Italië) met het World Chamber Choir, een vertakking van het World Youth Choir, waarin Béni jarenlang als zanger aan verbonden was.

Sinds september 2005 woont Béni Csillag in Nederland. Hij studeerde koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt. In september 2008 behaalde hij hier Cum Laude het Master-diploma. Van 2008 tot 2014 was Béni dirigent van The Gents. Eind 2012 heeft hij vijf kerstconcerten gegeven met het Nederlands Kamerkoor. Vanaf 2013 heeft hij meerdere keren als repetitor gewerkt met het Groot Omroepkoor en met Cappella Amsterdam.

Naast dirigent van het Leids Projectkoor is Béni artistiek leider van het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble, het Philips Philharmonisch Koor in Eindhoven, Toonkunstkoor Caecilia in Zwolle, de Coolsingers in Rotterdam en het Haags Vocaal Ensemble.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *