Het Leids Projectkoor staat voor diversiteit en kwaliteit. Jaarlijks brengt het koor afwisselende programma’s met dikwijls onbekende maar prachtige koormuziek. Door de projectmatige werkwijze zijn de grootte en samenstelling van het koor flexibel waardoor de keuze van uit te voeren koorwerken vrijwel onbeperkt is. Zo heeft het Leids Projectkoor sinds de oprichting in 1991 middeleeuwse en renaissancemuziek in kleine ensembles gezongen, als kamerkoor romantische en barokmuziek ten gehore gebracht, en met ruim veertig zangers Bach’s Johannes Passion, de Mis in G van Francis Poulenc en andere grote koorwerken uitgevoerd.
In de keuze van repertoire is het Leids Projectkoor altijd op zoek naar muziek en componisten die bijna vergeten zijn of nog ontdekt moeten worden. De Deen Alfred Koerppen en de Italiaanse componisten Bruno Bettinelli en Mauro Zuccante zijn daar goede voorbeelden van. Daarnaast zijn diverse opdrachtcomposities uitgevoerd van onder andere Adrian Rodriguez van der Spoel en Daan Verlaan. Met de bijzondere programmering weet het koor zowel de eigen zangers als het publiek te verrassen. Radio 4 heeft verschillende concerten van het Leids Projectkoor uitgezonden.
Ondanks de veelzijdigheid van het repertoire en de wisselende samenstelling heeft het Leids Projectkoor in de afgelopen 30 jaar een eigen, herkenbare klank opgebouwd.
De zangers van het Leids Projectkoor zijn vergevorderde amateurs met ruime koorervaring. Zij zijn afkomstig uit (kamer)koren in de Leidse regio, Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Naast het zingen in koren volgen zij dikwijls solozangles.
Beste Koorleden, best koorlid.
Enige jaren gelden ben ik als componist benaderd daar Henny de Kler, destijds bestuurslid en koorlid, om een koorcompositie te maken in samenwerking met schrijver/dichter Ilja Leonard Pfeijffer. Beide zijn wij immers in Leiden woonachtig, ofschooon Ilja ook domicilie houdt in Genua en ik op mijn beurt in een iets minder spraakmakend dorpje, Guizerix, te Frankrijk.
Wij waren er beide klaar voor toen Ilja ineens ging optreden met o.a. Ellen ten Damme. Daarna kreeg ik opdrachten voor o.a community art projecten in Culemborg, Leiden, etc. kortom hoewel ik daarna nog wel met Ilja heb samengewerkt in een ander project, is ons Leidse koorproject niet meer van de grond gekomen.
In januari 2020 heb ik van de samenwerkende koren in Leiden de opdracht gekregen een dertig minuten durend koorwerk te componeren rond het thema Pilgrim Fathers. Dit heb ik gecomponeerd en het is – mede vanwege de uiteenlopende stijlen van de meewerkende Leidse koren – een interessant eclectisch werk geworden: smartlap en gospel, popsong en wereldmuziek, daarnaast ook mijn eigen ‘eigentijdse’ stijl wisselen elkaar af. De begeleiding is door 1 of 2 piano’s.
Jullie begrijpen wellicht dat de première die op 22 maart was gepland in de Pieterskerk (vandaag dus) inmiddels is afgelast. Een tweede poging zal voorlopig niet lukken gezien het aantal reserveringen van de Pieterskerk en andere lokaliteiten na de corona crisis. (????).
Daarnaast moeten alle koren ook weer opstarten.
De opdracht is inmiddels volledig betaald.
Mijn vraag of aanbod is derhalve -nu jullie programma blijkens jullie site ook niet doorgaat-is hier wellicht een win -win situatie? Dit jaar is het het ‘Pilgrims Fathers’ jaar, veel toeristen komen (na de Corona uiteraard) naar Leiden , de pers is er klaar voor, tot op zekere hoogte s leeft het ook ibij de leidse bevolking….
daarom: voorstel, wellicht zouden jullie de compositie aan het einde van het jaar integraal kunnen en willen uitvoeren ter afsluiting van het Pilgrim Fathers jaar.
Hoewel een opdracht, de compositie blijft mijn geestelijk eigendom en iedereen mag het uitvoeren aan wie ik het geef.
Wellicht is het anders een idee om, zodra de mogelijkheid gelet op de gezondheid zich weer voordoet, hierover eens van gedachten te wisselen en, wellicht met de partituur erbij, te bekijken wat de en of er mogelijkheden zijn.
misschien doet die mogelijkheid zich pas over twee maanden voor, maar ok; de moeilijkheids graag van de score valt mee, het is ook in relatief korte tijd in te studeren.
Maar, als jullie eerst partituren, geluidsopnames (artificieel natuurlijk) wilt hebben voor jullie en/of jullie dirigent (ik heb zelf nog in de centrale directie gezeten van Artez, wel grappig om te lezen dat hij daar heeft gestudeerd) om te beoordelen of dit een waardige aanvulling is op jullie huidige project, kan dat uiteraard meteen.
Ik hoop dat het verhaal duidelijk is, merk het wel.
Hoop van jullie te horen, ondanks deze moeilijke corona tijden.
Hartelijke groet,
Huub de Vriend
Beste Huub,
wat leuk dat je ons benadert voor de uitvoering van je stuk, ik had daar al van gehoord via de Contactgroep Leidse Koren. Onze concerten gaan inderdaad helaas niet door. We waren echter op enkele repetities klaar voor de uitvoeringen en in ons geval is het dan ook de bedoeling dat het uitstel geen afstel wordt. Wij zijn voornemens om in oktober alsnog ons project tot een welluidend einde te brengen. Ik kan nu nog niet overzien of we daarna tijd en ruimte hebben voor een vervolgproject, het zou best kunnen dat we daarna even een pauze nemen voordat we in het vroege voorjaar van 2021 dan weer gaan beginnen. Maar ik zal het overleggen met de rest van het bestuur zodra we enig idee hebben wat de komende maanden brengen en hoe we verder kunnen gaan plannen.
Met vriendelijke groeten, Rachel Bakkum
rachel.bakkum@gmail.com