Op de kentering tussen winter en lente, rond het etmaal waarin zowel dag als nacht 12 uur duren, dirigeerde Johannes Gierl ons koor voor de tweede keer. Dit was project 57.
Uitgevoerd werden onder andere Soir de Neige van Francis Poulenc, A Winter Breviary van Reena Esmail, twee delen uit Vier Jahreszeiten van Ernst Krenek en meer lente-geïnspireerde stukken van Mendelssohn, Eriksson, Bruun en Grieg.
Concerten waren op zaterdagavond 22 maart 20.15 u in de Lokhorstkerk, Leiden, en zondagmiddag 23 maart om 15.00 u in de Waalse Kerk, Den Haag.
Het Leids Projectkoor zingt over grote onderwerpen en heftige emoties. Bij Paul Hindemiths moderne madrigaal An eine Tote koos dirigent Johannes Gierl madrigalen uit de renaissance van Carlo Gesualdo, romantische verzuchtingen van Brahms (Verlorene Jugend, Letztes Glück) en Mahler (Ich bin der Welt abhanden gekommen). Hugo Distler laat zien waar nietsontziende ambitie toe kan leiden (Die traurige Krönung). Beat Furrer verklankt een koortsachtige nachtmerrie (Enigma III), Alfred Janson de zinloosheid van het menselijk streven (Sonnet no. 76) en Luciano Berio geeft zijn eigen versie van het Siciliaanse liefdesliedje E si fussi pisci.
concerten waren op 19 oktober 2024 in de Petruskerk in Leiden en op 20 oktober 2024in de Waalse Kerk in Den Haag.
Op 25 februari 2024 heeft een klein koor samengesteld uit deelnemers aan eerdere LPK-projecten een muzikale bijdrage geleverd aan de cantatedienst in de Hooglandse kerk. Uitgevoerd werd BWV 22 ‘Jesus nam zo sich die Zwölfe’. Solisten waren David Cohen (altus), Adrian Fernandes (tenor) en Robert-Jan Agricola (bas).
In januari 2024 zong LPK het 54e project met als titel ‘Blessed Cecilia, appear in visions’.
Het was al lang een wens van het LPK om de “Hymn to St Cecilia” van Benjamin Britten uit te voeren. Hier omheen is een programma opgesteld met werken die gerelateerd zijn aan de heilige Cecilia, patroonheilige van de muziek.
Uitgevoerd werden:
O song Vic Nees
Three Shakespeare Songs/Silence&Music Ralph Vaughan Williams
Hymn to St. Cecilia Benjamin Britten
Love bade me welcome R. Vaughan Williams
Song for Athene John Tavener
Second Eve Ola Gjeilo
The long day closes Arthur Sullivan
Speak, music! Edward Elgar
Amor de mi alma Z. Randall Stroope
Spiritus Sanctus Daniel Brinsmead
20 januari 2024 20.15 u. in Den Haag (Duits Evangelische kerk) / 21 januari 2024 15.00 u. in Leiden (Petruskerk)
In het voorjaar van 2023 heeft het Leids Projectkoor het project Lijden als Muze uitgevoerd, samengesteld uit stukken waarbij leed in diverse vormen inspiratie vormde voor de componist.
Brahms – Ach, arme Welt
Mauersberger – Wie liegt die Stad so wüst?
Whitacre – When David heard
Tippett – Five spirituals from A Child of our Time
In dit project zong het Leids Projectkoor muziek uit uiteenlopende periodes van Engelse en Duitse componisten die één ding met elkaar gemeen hebben: de composities zijn allemaal een tijd op de plank blijven liggen om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld omdat de componist het pas later aan het eind van zijn leven heeft afgemaakt, of overleed voordat het werk in première ging.
Voor de pauze was het Duitse gedeelte met als eerste “Richte mich Gott” van Felix Mendelssohn, pas uitgevoerd na zijn dood. Daarna Arnold Schönbergs “Dreimal tausend Jahre”, gevolgd door een sprong terug in de tijd met “Warum ist das Licht gegeben” van Johannes Brahms. De generatie daarna werd vertegenwoordigd door Max Reger, wiens prachtige 8-stemmige motet “Der Mensch lebt und bestehet” gezongen werd. Het slotstuk voor de pauze was “Fürchte dich nicht” van Johann Sebastian Bach, een tijd lang een ‘vergeten’ componist, weer onder de aandacht gebracht door Mendelssohn, waarmee dit concert geopend werd. Na de pauze volgde het Engelse gedeelte met eerst een werk van William Byrd, “Ave verum Corpus” en daarna het prachtige, pas na zijn dood uitgevoerde “Requiem” van Herbert Howells.
Concerten waren op 12 november om 20.15 in de Nieuwe Badkapel te Den Haag en 13 november om 15.00 in de Petruskerk in Leiden.
Het Leids Projectkoor zoekt het dit voorjaar in extremen. Van carnaval tot kruis. Van lallende lansknechten tot treurende gelovigen. Van onmatigheid tot onthouding. Van duivels tot geliefden. Van Vette Donderdag tot Goede Vrijdag.
Adriano Banchieri (1567-1634) schreef de madrigaalkomedie Festino nera sera del Giovedì grasso avanti cena (1608) voor een carnavalsviering in Venetië, naast zijn werk als kerkmusicus en Benedictijner monnik. Vrienden vieren hun gezelschap, de liefde en de drank. Zelfs de dieren zingen mee.
De Nederlandse componist Robert Heppener (1925-2009) gebruikt in Canti carnascialeschi (1966) teksten die geschreven zijn voor het uitbundige carnaval van Florence ten tijde van de kunst- en feestliefhebber Lorenzo de Medici, ‘Il Magnifico’. Carnavalsliederen die verder afstaan van ‘Bij ons staat op de keukendeur’ vind je niet snel. Hij laat de koorstemmen in virtuoze partijen over elkaar heen tuimelen en duivels onheilspellend fluisteren.
Na al die uitspattingen is het tijd voor vasten en contemplatie. De Poolse componist Paweł Łukaszewski (1968) maakte in zijn Responsoria tenebrae (in 2010 geschreven voor The King’s Singers) ook nieuwe muziek van oude teksten, nu over de kruisiging van Jezus. De duisternis die neerdaalt over het land vangt hij in schrijnende akkoorden.
Sicut cervus van Palestrina brengt het programma terug naar het licht. De tekst klonk traditioneel bij het inzegenen van het water voor de doop op de zaterdag voor Pasen.
Uitvoeringen waren op zondagmiddag 27 maart en zaterdagavond 2 april.
Johannes Brahms schreef Ein deutsches Requiem na het overlijden van zijn moeder. Deze gebeurtenis had een grote impact. Eigenlijk wilde hij het stuk de ondertitel ‘Een requiem voor de mensheid’ meegeven. Het was eigenlijk niet direct als geestelijk stuk, als ‘dodenmis’ bedoeld, eerder om troost en berusting te bieden aan iedere sterveling.
In de geschiedenis van het LPK het langste project: gestart begin 2020, en op 6 en 7 november 2021 eindelijk de langverwachte uitvoeringen van Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms, gecombineerd met koorzettingen van dezelfde teksten, van de hand van Heinrich Schütz.
Reden voor deze voor het LPK uitzonderlijk lange projectboog? COVID-19…
De concerten, met solisten Lauren Armishaw (sopraan) en Mattijs van der Woerd (bariton), en begeleid op vleugel door het pianoduo Martijn en Stefan Blaak, waren zeer geslaagd te noemen en werden enthousiast ontvangen door het aanwezige publiek.
Het Leids Projectkoor heeft haar stem laten horen in het bijzondere project van componist Jeppe Moulijn. Hij heeft het stuk Voyage to Creation gecomponeerd, dat in december 2019 de wereldpremière heeft beleefd.
Samen met het Leiderdorps Kamerkoor, het Leiden English Choir, het kamerkoor van het Collegium Musicum en Jeppes eigen orkest, het Toonkunstorkest Leiden, en met Dennis Broeders als repetitor, heeft het LPK dit bijzondere stuk mogen uitvoeren in de Stadsgehoorzaal in Leiden op 1 december 2019 en in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum op 7 december 2019.
In mei 2019 heeft het Leids Projectkoor twee concerten verzorgd met muziek uit de Baltische Staten. Dirigente voor dit project Krista Audere, afkomstig uit Letland, heeft een programma samengesteld met muziek uit haar geboorteland en omstreken.
Het programma:
Einojuhani Rautavaara (1928-2016) – Missa a Cappella Pauls Dambis (1936) – Jūras dziesmas (Sea Songs) Pärt Uusberg (1986) – Õhtul (Evening) Arvo Pärt (1935) – Da pacem Domine en The Woman with the Alabaster Box Jaakko Mäntyjärvi (1963) – El Hambo Urmas Sisask (1960) – Benedictio Vytautas Miškinis (1954) – Cantate Domino
zaterdag 11 mei 20.15 Lokhorstkerk Leiden zondag 19 mei 15.00 Paleiskerk Den Haag