Carnaval en Passie

LPK 51, voorjaar 2022.

Het Leids Projectkoor zoekt het dit voorjaar in extremen. Van carnaval tot kruis. Van lallende lansknechten tot treurende gelovigen. Van onmatigheid tot onthouding. Van duivels tot geliefden. Van Vette Donderdag tot Goede Vrijdag.

Adriano Banchieri (1567-1634) schreef de madrigaalkomedie Festino nera sera del Giovedì grasso avanti cena (1608) voor een carnavalsviering in Venetië, naast zijn werk als kerkmusicus en Benedictijner monnik. Vrienden vieren hun gezelschap, de liefde en de drank. Zelfs de dieren zingen mee.

De Nederlandse componist Robert Heppener (1925-2009) gebruikt in Canti carnascialeschi (1966) teksten die geschreven zijn voor het uitbundige carnaval van Florence ten tijde van de kunst- en feestliefhebber Lorenzo de Medici, ‘Il Magnifico’. Carnavalsliederen die verder afstaan van ‘Bij ons staat op de keukendeur’ vind je niet snel. Hij laat de koorstemmen in virtuoze partijen over elkaar heen tuimelen en duivels onheilspellend fluisteren.

Na al die uitspattingen is het tijd voor vasten en contemplatie. De Poolse componist Paweł Łukaszewski (1968) maakte in zijn Responsoria tenebrae (in 2010 geschreven voor The King’s Singers) ook nieuwe muziek van oude teksten, nu over de kruisiging van Jezus. De duisternis die neerdaalt over het land vangt hij in schrijnende akkoorden.

Sicut cervus van Palestrina brengt het programma terug naar het licht. De tekst klonk traditioneel bij het inzegenen van het water voor de doop op de zaterdag voor Pasen.

Uitvoeringen waren op zondagmiddag 27 maart en zaterdagavond 2 april.

Ein deutsches Requiem

Johannes Brahms schreef Ein deutsches Requiem na het overlijden van zijn moeder. Deze gebeurtenis had een grote impact. Eigenlijk wilde hij het stuk de ondertitel ‘Een requiem voor de mensheid’ meegeven. Het was eigenlijk niet direct als geestelijk stuk, als ‘dodenmis’ bedoeld, eerder om troost en berusting te bieden aan iedere sterveling.

In de geschiedenis van het LPK het langste project: gestart begin 2020, en op 6 en 7 november 2021 eindelijk de langverwachte uitvoeringen van Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms, gecombineerd met koorzettingen van dezelfde teksten, van de hand van Heinrich Schütz.

Reden voor deze voor het LPK uitzonderlijk lange projectboog? COVID-19…

De concerten, met solisten Lauren Armishaw (sopraan) en Mattijs van der Woerd (bariton), en begeleid op vleugel door het pianoduo Martijn en Stefan Blaak, waren zeer geslaagd te noemen en werden enthousiast ontvangen door het aanwezige publiek.

Voyage to Creation

Het Leids Projectkoor heeft haar stem laten horen in het bijzondere project van componist Jeppe Moulijn. Hij heeft het stuk Voyage to Creation gecomponeerd, dat in december 2019 de wereldpremière heeft beleefd.

Samen met het Leiderdorps Kamerkoor, het Leiden English Choir, het kamerkoor van het Collegium Musicum en Jeppes eigen orkest, het Toonkunstorkest Leiden, en met Dennis Broeders als repetitor, heeft het LPK dit bijzondere stuk mogen uitvoeren in de Stadsgehoorzaal in Leiden op 1 december 2019 en in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum op 7 december 2019.

OostNoordOost

In mei 2019 heeft het Leids Projectkoor twee concerten verzorgd met muziek uit de Baltische Staten. Dirigente voor dit project Krista Audere, afkomstig uit Letland, heeft een programma samengesteld met muziek uit haar geboorteland en omstreken.

Het programma:

Einojuhani Rautavaara (1928-2016) – Missa a Cappella
Pauls Dambis (1936) – Jūras dziesmas (Sea Songs)
Pärt Uusberg (1986) – Õhtul (Evening)
Arvo Pärt (1935) – Da pacem Domine en The Woman with the Alabaster Box
Jaakko Mäntyjärvi (1963) – El Hambo
Urmas Sisask (1960) – Benedictio
Vytautas Miškinis (1954) – Cantate Domino

zaterdag 11 mei 20.15 Lokhorstkerk Leiden
zondag 19 mei 15.00 Paleiskerk Den Haag

Figure Humaine

Figure Humaine – Francis Poulenc

LPK 48 draait om een van de hoogtepunten uit het 20ste eeuwse koorrepertoire: Poulencs Figure Humaine. Een mooie dubbelkorige aanleiding om opnieuw de samenwerking op te zoeken, dit keer met het Brabants Kamerkoor onder leiding van – je raadt het al – Béni Csillag.

zaterdag 9 juni 20.00 Grote Kerk Den Bosch, Kerkstraat 20
zondag 10 juni 15.00 Petruskerk Leiden, Lammenschansweg 40a

toegang  € 12,50 voorverkoop /  € 15,00 aan de kerk
kinderen t/m 12 jaar € 7,50 / € 10,00 aan de kerk

voor reserveren van kaarten: klik op de knop RESERVEREN rechtsboven op deze pagina

Programma

Francis Poulenc (1896 – 1963)            Figure Humaine Laudes de Saint Antoine de Padoue voor mannenkoor

Robert Schumann (1810 – 1856)        Vier Doppelchörige Gesänge opus 141
Delen uit opus 69 en opus 91 voor vrouwenkoor

Poulenc schreef Figure humaine (1943) voor twee 6-stemmige koren op teksten van Paul Éluard met de bedoeling dat zijn compositie na de bevrijding zou worden uitgevoerd. Het monumentale stuk – een lofzang op de vrijheid die de tirannie overwint – beleefde zijn première in London bij de BBC in 1945, en werd daarna ook snel op het Europese vasteland gezongen. Toen Poulenc zijn opera Dialogues des Carmélites schreef, stuitte hij op het verhaal van de heilige Antonius en componeerde hij in 1959 Laudes de Saint Antoine de Padoue voor mannenkoor.
Schumann schreef slechts één cyclus voor dubbelkoor, vermoedelijk voor een van zijn eigen koren. Hij was een meester in het verklanken van gedichten. Dat hoor je in zijn prachtige sololiederen maar ook in zijn composities voor vrouwenkoor en in zijn enige dubbelkoor op teksten van Rückert, Zedlitz en Goethe.

Go West!

GO WEST!

Het land van de onbegrensde mogelijkheden: Amerika. Om wat cultureel contragewicht te bieden aan de recente overzeese ontwikkelingen, hebben we voor LPK 47 een all American programma samengesteld met de titel Go West!.

Onvervalste 20ste en 21ste eeuwse koormuziek van zwaargewichten Barber en Copland, golden boy Eric Whitacre en die hard Elliott Carter, and some more. Bovendien was voor dirigent Béni Csillag een dubbelrol weggelegd: hij stond voor het koor staan én zou ook achter de piano plaatsnemen. Kortom, LPK 47 was grensverleggend.

Programma

Aaron Copland (1900 – 1990)            Old American Songs, met piano

Elliott Carter (1908 – 2012)                 Musicians wrestle everywhere / Heart, not so heavy as mine

Samuel Barber (1910 – 1981)             Let down the bars o death (Opus 8, nr 2) / Agnus Dei (Opus 11) / Heaven Haven (Opus 13, nr 1) / Sure on this shining night (Opus 13, nr 3)

David Pinkham (1923 – 2006)             Wedding Cantata, met piano

Eric Whitacre (*1970)                           Three Flower Songs / Enjoy the Silence

concerten zijn gegeven op 18 november 2017 in Utrecht (Evangelisch Lutherse kerk) en op 19 november in Leiden (Lokhorstkerk)

 

Lessons and Carols

Lessons & Carols is losjes gebaseerd op de traditie van King’s College in Cambridge, waar sinds 1918 jaarlijks op Kerstavond een dienst met muziek en gesproken woord klinkt. Ook het Leids Projectkoor heeft gekozen voor grotendeels traditionele carols: een feest der herkenning voor jong & oud. De gesproken teksten zorgen voor de eigentijdse afwisseling. Als sfeervolle afsluiting wordt na het concert een gloedvol drankje geserveerd.

Concert
Zondag 18 december 2016 17.00 uur
Kapel Bonaventuracollege
Mariënpoelstraat 6, Leiden

Let’s Baroque

Jubileumconcert Let’s Baroque

25 jaar Leids Projectkoor
Het Leids Projectkoor bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met twee feestelijke concerten op zaterdag 18 juni in Leiden en zondag 19 juni in Utrecht. Op het programma staan twee jubelende barokwerken: Bachs Magnificat en Händels Dixit Dominus.
Om het bijzondere moment te onderstrepen werkt het koor samen met het Arezzo Ensemble, een semi-professioneel kamerorkest uit Utrecht. Dirigent Béni Csillag, alweer vijf jaar verbonden aan het Leids Projectkoor, bracht koor en orkest bij elkaar voor Let’s Baroque. Vijf jonge professionele vocalisten nemen de solo-partijen voor hun rekening.
Feestelijke barok
Het Magnificat van J.S. Bach is een geliefd werk bij publiek en uitvoerenden. Bach schreef het stuk voor feestelijke liturgische momenten in de kerk. Ook Dixit Dominus van Händel is een jubelende compositie waarin de virtuositeit van de solisten, het koor en orkest uitbundig te horen is.

Leiden zaterdag 18 juni 2016 20.15 uur Marekerk.
Utrecht zondag 19 juni 15.00 15.30 uur Geertekerk

Uitvoerenden Let’s Baroque
Béni Csillag, dirigent
Leids Projectkoor
Arezzo Ensemble
Maria Valdmaa, sopraan
Victoria Cassano, mezzosopraan
Joël Vuik, countertenor
Dolf Drabbels, tenor
Johan Vermeer, bas

Lagrime di San Pietro – Orlando di Lasso

Programma
Een uur onvervalst contrapunt; Lagrime di San Pietro is het langste stuk dat Orlando di Lasso (1532-1594) ooit schreef. De hofkapelmeester aan het Beierse hof gebruikte voor deze compositie gedichten van de 16de-eeuwse soldaat en dichter Luigi Tansillo, wiens eerdere werken op de verboden lijst van het Vaticaan stonden. Zijn religieuze gedichten over de tranen van Petrus, die Jezus verried, waren een poging om in de pauselijke gunst te komen. Lasso gebruikte de teksten voor twintig geestelijke madrigalen en plakte er een motet aan vast. Samen vormen ze de 21 delen – onderverdeeld in drie delen van zeven verzen – van de compositie. Oorspronkelijk werd Lasso’s Lagrime zeven dagen na Paaszondag uitgevoerd. Zelf heeft de componist zijn werk nooit gehoord, want hij stierf drie weken (3×7 dagen) na voltooiing.

De uitvoeringen zijn gelardeerd met fragmenten uit het boek ‘De bekentenissen van Petrus’, voorgelezen door de schrijver zelf, Jeroen Windmeijer.

30 januari 2016 20.15 Lutherse kerk Utrecht
31 januari 2016 15.00 Lutherse kerk Leiden

Rachmaninov – Liturgie van Johannes Chrysostomus

Sergej Rachmaninov (1873 – 1943) had geen goede band met de Russisch-orthodoxe kerk maar hij schreef er wel de prachtigste koormuziek voor. Zijn Vespers uit 1915 zijn het meest bekend. Vijf jaar eerder schreef hij – minstens net zo mooi – de Liturgie van Sint Johannes Chrysostomus, een indringend a cappella werk dat treffend de oude liturgische teksten volgt. In dit laat-romantische stuk hoor je luid en duidelijk Rachmaninovs voorliefde voor de sonore liturgische zang en het overweldigende samenspel van de Byzantijnse kerkklokken. Warm, harmonieus en ontroerend, voor publiek én uitvoerenden. Onder leiding van dirigent Béni Csillag brengt het Leids Projectkoor deze sfeervolle Liturgie met 37 koorzangers en twee solisten: Sander de Jong, tenor, en Yonathan van den Brink, bas.

zaterdag 6 juni 2015 20.15 Sint Willibrordkerk Utrecht
zondag 7 juni 2015 15.00 Hartebrugkerk Leiden