Lagrime di San Pietro – Orlando di Lasso

Programma
Een uur onvervalst contrapunt; Lagrime di San Pietro is het langste stuk dat Orlando di Lasso (1532-1594) ooit schreef. De hofkapelmeester aan het Beierse hof gebruikte voor deze compositie gedichten van de 16de-eeuwse soldaat en dichter Luigi Tansillo, wiens eerdere werken op de verboden lijst van het Vaticaan stonden. Zijn religieuze gedichten over de tranen van Petrus, die Jezus verried, waren een poging om in de pauselijke gunst te komen. Lasso gebruikte de teksten voor twintig geestelijke madrigalen en plakte er een motet aan vast. Samen vormen ze de 21 delen – onderverdeeld in drie delen van zeven verzen – van de compositie. Oorspronkelijk werd Lasso‚Äôs Lagrime zeven dagen na Paaszondag uitgevoerd. Zelf heeft de componist zijn werk nooit gehoord, want hij stierf drie weken (3×7 dagen) na voltooiing.

De uitvoeringen zijn gelardeerd met fragmenten uit het boek ‘De bekentenissen van Petrus’, voorgelezen door de schrijver zelf, Jeroen Windmeijer.

30 januari 2016 20.15 Lutherse kerk Utrecht
31 januari 2016 15.00 Lutherse kerk Leiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.