Russische Schnitt!

Leids Projectkoor zingt Schnittkes Concerto for Choir

Schnittke beschouwde Concerto for Choir als een van zijn belangrijkste werken. Hij componeerde het stuk voor 16-stemmig koor a cappella midden jaren ’80 en koos als basis een oud, heilig geschrift van de middeleeuwse monnik Grigor Narekatsi (951-1003). De muzikale taal verwijst naar de melodieuze regels uit de Russisch-orthodoxe liturgie, de zogeheten ‘znamennyj raspev’ (zingen op gebaren of ‘neumen’, dat zijn basiselementen in muzieknotatie). Maar ook de typische stijlelementen van Schnittke zijn duidelijk hoorbaar. De compositie is als een soort ‘microkosmos’ waarin zijn gehele muzikale vocabulaire open en bloot is gehuisvest. Veel critici zien Concerto for Choir als een topstuk uit de religieuze koormuziek van de 20ste eeuw.


Concerten
Zaterdag 7 december 2013 20.15 uur
St Willibrordkerk
Minrebroederstraat 21, Utrecht

Zondag 8 december 2013 15.00 uur
HartebrugKerk
Lange Mare 79, Leiden